Kome ste rodili svoju decu

In Lifestyle

Kako te stvari obično idu, punoletni ste, živite u kakvoj-takvoj zajednici, prcate se na zadovoljavajućem nivou i totalno ste sretni. Uživate u životu i nikakvi manijakalni ujebi poput pravljenja dece vam ne padaju na pamet. Deca se, to već i vrapci znaju, ne prave dok vas neko ne presretne pitanjem A kad će deca? Šta čekate? Nebitno kome je nos dovoljno dugačak da ga zabada tamo gde ne treba. Nema veze ni što nemate dovoljno muda da im pojasnite šta se čeka. Urekli su vas, i sad nema nazad – stomak je porastao na volšeban način i jednom-dvaput, deca su izletela. Serijska proizvodnja, jer bato ne može bez seke i obratno.

Šta se sada dešava? Po petnaesti put ste probdeli noć, čitav dan radili, kuvali ručak, širili veš, rogovi vam rastu do plafona, i u takvom stanju odlučujete da se (p)osvetite svima koji su vam rekli koliko je zabavno praviti i rađati decu. Društveni život ne sme da se zapostavlja.

Čovek nije ostrvo, deca su se nekad rađala u zajednici, i vreme je da naučite kako da iskoristite svoju da biste imali više slobodnog vremena.

Babe i dede su tu da paze unučad. Babe imaju zadatak da kuvaju, čiste, spremaju, peglaju, vode decu u šetnju i usput plate račune. Dede ih samo skupljaju iz vrtića, pričaju priče i nadgledaju u igri. Babe i dede treba da razmišljaju kad su potrebni svojoj deci i tada da se nude, inače ne treba da smetaju. Sva penzija se daje na unučiće. Jer, realno, šta će starcima pare?

Strine, tetke i ostali neudati familijarni paraziti zaduženi su da paze decu. One dolaze po pozivu, bez nadoknade, i očekuje se da pokažu široki zahvalni osmeh. I kako ih nije sramota da ne donesu makar čokoladu?

Muški primerci uže i šire porodice obavezni su da osećaju blaženstvo kada im vaš operski nadareni potomak dođe u goste. Ko im je uopšte dao dozvolu da spavaju nakon treće smene? Svašta.

Zna se da je komšija bliži od brata, a vaš komšiluk se oprostio od spavanja kad i vi. Takođe su stekli hroničnu naviku da kupuju mleko u slučaju da vama zafali, jer deca ne mogu da zaspu bez njega. Komšije moraju da imaju razumevanja jer vi, s obzirom da imate decu, ne možete još i o tim stvarima da razmišljate.

Goste pozivajte često i mnogo. Deca znaju da je gost novi poligon za igru. Bez razlike treba svakog da očešljaju, naprave frizuru i naminkaju. Flomasterima. Vodootpornim. Ali samo majo. I kako smeju da odbiju taj (bambi) pogled malog ubice pun suza?

Gosti se selektuju na osnovu obilnih darova koje donose: kreme za ojedene guze vaših naslednika, pufnaste igračke, slagalice iz delova koji ne mogu da se progutaju, vina i čokolade (ovo poslednje za vas – imate i vi dušu i zaslužujete odmor). Gosti koji ne donose obilne darove više neće biti pozivani. Sa spiska se brišu i oni koji su vas više od dvaput zajebali sa pištećim igračkama. Ne trebaju vam ni kockice na koje možete da se nabodete. Ni pare, pa da posle morate u kupovinu. Nek gosti sami kupe šta vam treba, nisu oni ti koji imaju decu.

U goste sa hordom ljupkih naslednika se ide sa samo jednim ciljem: da danete dušom. Iste sekunde kad pređete prag tuđeg atara, deca više nisu u vašem nadleštvu. Vi ste došli da sednete s mirom, popijete kafu i ispričate se. To što su deca našla fijoku s noževima i vitlaju u pravcu utičnica uopšte vas se ne tiče. Domaćini će to da pohvataju. Eventualno možete da im date savet kako da osiguraju dom za decu. Zapišite im ako treba, jer doći ćete opet.

Ako je vaše dete dovoljno stasalo za Mašu, Sunčicu i Zeku Peku i izričito zahteva njih da vidi da bi prestalo da se dernja, recite domaćinu da im posluži svoj Samsung Galaxy j8 7” i 20 pixela. Nema veze što bi domaćin nešto da smuva i što se golišave slike razmenjuju i iskaču po ekranu dok pričate. Vama vaš mobilni treba za nešto drugo.

I gosti i domaćini su bez razlike obavezni da vašu decu vode do toaleta i obave sve prateće radnje. Nek vežbaju za svoju, ako Bog da jednog dana.

Ako se družite s nekim ko nema dece, suptilno im naturajte kako vam treba bebisiter na neodređeno. Žalite se na svakog člana familije ponaosob što su vas ispalili i odbili da podižu, finansiraju i vaspitavaju vašu decu. Zna se da svoje privatne obaveze treba da obavljaju u vaše slobodno vreme i da ih nedelju dana unapred najavljuju vama na odobrenje.

Šta oni misle kome ste vi tu decu rodili i kako ih nije sramota da vas ostave same s njima?

I čik sad nek neko pita Kad će treće? Uostalom, šta fali – mladi ste, valja se. Ima ko će da ih pazi.

Kratak pregled
Kome ste rodili svoju decu
Naziv članka
Kome ste rodili svoju decu
Opis
Po petnaesti put ste probdeli noć, čitav dan radili, kuvali ručak, širili veš, rogovi vam rastu do plafona, i u takvom stanju odlučujete da se (p)osvetite svima koji su vam rekli koliko je zabavno praviti i rađati decu.
Autor
Ime izdavača
Man2Men
Logo izdavača