Kako postati savremeni pesnik

In Lifestyle

Pesme, tj poezija je najlakša forma za pisanje. Pitajte svakog ko se ovih dana predstavlja ovom titulom i sigurno će vam potvrditi isto. Uostalom, ne morate da verujete ni njima ni meni, dovoljno je pogledati epidemiju pesnika i primetiti uzlaznu putanju učestalosti pojavljivanja i lajkova ekipe obožavatelja.

Pesme, za razliku od priča, ne zahtevaju uvod, razradu ni zaključak da bi ispoljile sirovu snagu emocije. A emocija je, kao što svi prozaisti, novelisti, esejisti i ostali članovi rastuće bande književnika znaju, najvažniji pokretač hladnih srca čitalaca. Prava osećanja ispoljena na pravi način u stanju su da hordu nezainteresovanih pretraživača socijalnih mreža preobraze u verne sledbenike, prijatelje i naslednike. Nema boljeg osećaja nego kad svetu podarite novog pesnika kadrog da barata rečima na neočekivan način i tako pomogne širenju društvene svesnosti, da ne kažem kulture.

Dakle, da biste uopšte počeli, neophodne su pripreme. Udahnite duboko, izdahnite još dublje. Tri puta po pravilu, devet ako ne uspe iz prve. Ako oslobađanje kreativne energije i otčepljenje emotivnog ugruška ne uspe, posvetite se reiki masaži. (Napomena: ako niste upoznati sa terminima energetske masaže, podhitno to obavite, drugačije ne vidim kako možete biti podobni za pesnika.)

Pri tom obratite pažnju da rime ne samo da nisu obavezne, nego su totalno nepoželjne. Ritam i zvučnost su apsolutno nebitni. Vi ste pesnik, bavite se poslom emocija, i starinski oblici (soneti, madrigali i ostala morska bića) vas uopšte ne dotiču.

Kada je kosmička esencija stvaralaštva spremna da poteče, da se upoznamo sa nekoliko najvažnijih modernih tipova spevova koje možete uključiti u opus.

#1 Jedna od omiljenih pesničkih formi i najšire primenjivana jeste ona u kojoj kombinujete očigledno sa mističnim.

 Po pravilu se ubacuju detalji mesta koje svi mogu da prepoznaju i time ih odmah vežete za pesmu.

Sledi nešto razumljivo samo vama i eventualno nekome bliskom vama kome ste se smilovali da objasnite. Ovaj deo ljubitelju poezije treba da zavrti mozak i natera ga na razmišljanje šta je pesnik hteo reći. U slučaju da nemate inspiraciju – a da se ne lažemo, ovaj deo je najteže interpretirati – samo se osvrnite oko sebe i zapišite prvo što vidite. Čitaoci i tako ne znaju razliku.

Potom neka banalna stvarčica koja budi iz transa i upućuje na to da smo svi ljudska bića krhke građe.

Za kraj razvalite gorljivom emocijom, nečim što tišti kako vas tako i mnoge slične vama. Zapamtite, kad udarate na osećanja, čitalac mora da se prepozna i kaže aha, ovo je za mene.

Jednostavan primer ovakve pesme bi bio:

Aleja blizu Perleza

Robinzon Kruso se dosađuje i gleda u zlatni sat

Providna krigla za pivo

Prosuta

Ugažena

Uzgaja cveće

Pas trči i laje

Zvezde prde

Niko me neće

#2 Ova vrsta pesme potpuno je emotivna, toliko da prelazi u domen feminističkog. Osećanja su na izvol’te, duša pesnika je potpuno ogoljena. Ružičaste zvezde i sokolova gnezda pršte na sve strane. Duge, jednorozi i taj rad.

Ipak, u svetu liberalnog shvatanja, morate paziti da ne preterate sa ljigavošću. Kad ste već očigledni sa željama i porukama izraženim u ovoj formi, makar budite čvrsti i nepokolebljivi. U prevodu: nemojte se bojati da korisite psovke i vulgarne izraze. Prostonarodski nazivi za genitalne predele ukazuju na snažan karakter i teško promenjivo mišljenje.

Dakle, ovakvom pesmom poručujete da ste spremni da sve učinite za ostvarenje želje, ali podjednako i da ćete voljeni subjekat očas posla oterati u tamne predele za izbacivanje fekalne mase. Vi jeste nežan cvetić, ali ste takođe i potpuno ludi.

Primer bi izgledao ovako:

Plaža

Mandibule

Otisak kurca na pesku

U travi

Valovima

Vidim te svuda

Zatvaram oči

Osećam

Migoljiš se

Puniš me zvezdama

Eksplozija misli

Otvaram oči

Nema te

Tišina

Kastriraću te

#3 Treća popularna forma bavi se istresanjem gnojiva ranjene duše pesnika. Veoma je bitno da se ne bojite da, kao kod psihijatra, priznate sve što vam se mota po glavi. Što crnje, to bolje. Dužina pesme nije toliko važna koliko utisak beznađa, košmara, želje za ubistvom i sopstvenog ludila. Postigli ste pun pogodak ako čitalac ne može da se odluči kako da vam pomogne: da li da vas zaključa u sobu tapaciranih zidova sa tupom kašikom i baci ključ, ili da vam preporuči drugog dilera.

Najbezazleniji primer do koga smo došli je:

Krv u potocima teče ulicama

Ranjene muve pište

Zuje

Zvrje

Zveri njište

Sve je mrtvo, i ja sa njima

Demoni čeprkaju zube bebama

Babama

Ludacima

Smejem se

Hajde da pričamo sa zubatim cvećem

#4 Lično moja omiljena vrsta moderne pesme. Na prvi pogled podseća na #1, ali primetićete da se nigde ne upotrebljava lokacija, i celokupan utisak se nastanjuje u izmaglici sećanja prošlih i budućih života. Posebno je izdvaja spiralna kompleksnost pesnikovih osećanja zbijenih u slike univerzuma, kraja sveta i svega ostalog. Kažu da slika vredi hiljadu reči, a pesnik je u ovakvoj formi u stanju da jednim stihom pruži jednu sliku, koja se potom u umu čitaoca rascvetava u hiljadu iskrica saznanja. Celokupna pesma pročitana na pravi način dovodi do visokog nivoa samospoznaje. Mozak čitaoca više nikada neće biti isti.

Iz široke ponude izdvajamo:

Prozračnost svemira

Misli gone

Prolaz za medveda

Praporci zvone

Miris piva i proteina

Estrogena

Štikle kurvi upadaju u kaldrme

Trotoare

Vojnici

Mačevi

Jauci

Venerijanci

Volim te u plamenu

Latice ruža na poljupcu

Za koga

Za nikoga

Pisana reč je živa reč, podložna promeni i evoluciji svakim dahom kojim pesnik počasti onu astralnu ravan gde trenutno boravi. Zato ne sumnjam da će uskoro nove forme izražavanja ugledati svetlost socijalnih mreža, a neke čak i promocije u kafićima muzičkih imena.

Do tada, vežbajte sa postojećim formama.

Kratak pregled
Kako postati savremeni pesnik
Naziv članka
Kako postati savremeni pesnik
Opis
Svaki ljubitelj poezije može da isprati smernice iz teksta da bi postao savremeni pesnik. Čitaoci će se oduševiti ovakvom vrstom poezije
Autor
Ime izdavača
Man2Men
Logo izdavača