Fenomen blogerske kritike – uputstvo za početnike

In Lifestyle

Književna kritika je disciplina nauke o književnosti. Bavi se opisivanjem, tumačenjem i procenjivanjem pojedinog književnog dela ili autora. Potrebno je da se pri tom koriste oruđa, termini i pojmovi koje daje teorija književnosti i estetika.

Cilj književne kritike, pa samim tim i književnog kritičara, jeste da čitaocu omogući potpunije uživanje i uvid u značenje dela. Na taj način se čitalačkim masama olakšava percepcija i razumevanje dela i autora, u slučaju da sami nisu bili u stanju da shvate pročitano.

Književna kritika, pored plaćene i neplaćene, može da se podeli u dve velike grupe: novinarsku i akademsku.

Novinarska kritika se objavljuje u novinama, časopisima i sličnim publikacijama, sa ciljem da čitaocima predstavi najnovija književna dela i oceni njihovu vrednost.

Akademske kritike pišu stručna lica. Ova vrsta kritike objavljuje se u specijalizovanim časopisima ili kao zasebna monografija. Namenjena je naučnicima i užem krugu čitalaca. Predmet ove kritike uvek su kanonski tekstovi ili remek dela svetske književnosti. Poenta akademskih kritika nije da nam kažu da li je nešto vredno ili ne (zaboga, svi znamo da su klasici neprocenjivi), već da analizira i protumači šta je pisac hteo da kaže.

Srećom te je većina klasičara mrtva pa ne može da nam protivreči

Književni kritičari ne moraju da se strogo pridržavaju neke književne teorije niti da se kupaju u dogmi. Njihov posao je da kritikuju načine naučnom i aktivističkom disciplinom, pri tom stvarajući prostor za nove impulse koje književno delo poseduje.

Pored ove dve vrste književnih kritika, moderno vreme opsednuto tehnologijom omogućilo je stvaranje treće vrste: blogerske kritike. Pošto je ovo u definicijama najmanje zastupljena kritika, malo ćemo se više baviti njenim elementima u ovom tekstu.

Blogerska kritika je vid kritike dostupne svima, kako u smislu čitanja tako i pisanja. Izuzetno je rasprostranjena u praksi ovih dana. Većina dela koja se analizira ovim putem teško bi se mogla nazvati književnim (osim u najširem smislu reči), ali će nam analiza svakako reći šta da mislimo o njima.

Da bi kritika spadala u ovu kategoriju, osim što treba biti objavljena na blogu, treba da sadrži i sledeće elemente:

Izjave oduševljenja, kako prema delu tako i prema piscu i njegovoj/njenoj ličnosti.

Treba povezati sliku prošlosti, sadašnjosti i budućnosti sveta/svetske scene, čime se ističe minimalizam važnosti dela.

                        Pišite jednostavno, da i pozeri mogu da čitaju

Priznanje piscu da je izmislio novu poentu ili pravac u književnosti.

Objašnjenje kako se kritičar pronašao u delu i od sebe stvorio bolju verziju.

Poželjno je isticanje simbolike, jer to ne samo uzdiže pisca već i kritičara u njegovom/njenom razmišljanju. Pojmovi kojima se ovde teži su dualizam, trojstvo i podsvesno.

Izdvojiti priču, pesmu ili scenu iz dela i podrobno je opisati, povezujući sve gore navedene elemente u jednu celinu. Nabaciti ponešto o duševnom stanju pisca.

Citati iz dela kojim se blogerska kritika bavi su obavezni – voluminozno učestvuju u tekstu i lepo izgledaju. Ako samo delo nema reprezentativnih citata, blogerski kritičar može da iskoristi citate iz poznatih dela svetske književnosti. Taj potez bi mogao delu da da na važnosti više nego bilo koja pohvala običnog smrtnika kritičara.

Rečenice kojima se služite moraju biti kratke, jer ako budu previše duge rizikujete da izgubite jednostavne umove čitalaca dok čitanjem prate vaše misli. Imajte na umu da kritika nekog dela treba da izazove znatiželju ka istom, da ne kažemo ushićenje. Kontraproduktivno je izazivati javno mnjenje da na konto vašeg teksta opale javnu raspravu o strukturi rečenice i sopstvenim penzionisanim titulama.

   Ako vaši čitaoci imaju ovakav izraz lica, nešto ne radite kako treba

Verovatno postoje još neki elementi, ali oni su podložni preferencama samog blogerskog kritičara.

Umetnost je nepoznato književno delo predstaviti tako da neko poželi da ga pročita, a da se pri iskazivanju svih navedenih elemenata ne kaže ništa o samom delu. Cilj blogerske kritike je promovisanje dela pri čemu potencijalnog čitaoca treba ostaviti u blagom iščekivanju. Zabranjeno je bilo šta negativno reći o delu ili piscu.

Da bi neko bio blogerski kritičar, nije potrebno da završi književne ili srodne škole. Sveprisutna tehnologija pružila je mogućnost svim ljubiteljima pisane reči (smislene i drugačije) da se izraze u svoj svojoj elokventnosti. To je takođe dobar način da se izreklamiraju novi pisci, uglavnom među prijateljima (jer niko ne može da vas natera da neplaćeno tupite hvalospeve o delima ljudi koji vam se ne sviđaju, i to je sasvim normalno). Ukusi se razlikuju i o njima ne treba raspravljati, ali da bi se ukusi posedovali potreban je određen nivo moždane razvijenosti.

Nadamo se da smo ovim prikazom, iako nadasve šturim, uspeli da rasvetlimo fenomen blogerske kritike.

Kratak pregled
Fenomen blogerske kritike - uputstvo za početnike
Naziv članka
Fenomen blogerske kritike - uputstvo za početnike
Opis
Pročitali ste knjigu? Imate svoje mišljenje? Zašto ga ne biste podelili na blogu, i to na profesionalan način.
Autor
Ime izdavača
Man2Men
Logo izdavača