Da li je gej OK?!

In Lifestyle

Postoje mnogobrojne diskusije na ovu temu i pokreću lavinu komentara, počev od toga da su homoseksualci duševni bolesnici pa do toga da je savremena psihologija došla do saznanja da je seksualna orijentacija proizvod genetskih i socioloških faktora. Činjenica je da je ova pojava postojala od samog postanka ljudi, o čemu svedoči i istorijska literatura, jedino šta se menjalo jeste odnos društva prema toj pojavi. Homoseksualni odnosi su bili podržavani u doba antičke Grčke i bili su sastavni deo vojnog treninga i sporta. O muško-muškoj ljubavi i odnosu su pisali i poznati grčki filozofi, a i biografije bogova sa Olimpa su takođe uključivale homoseksualne afere. Pojavom hrišćanstva, dolazi do anatemisanja takve vrste odnosa, gde se on naziva bludnim i grešnim, a obično su muškarci takvog opredeljenja bili izopšteni od strane društva. Međutim, danas postoje mnoge hrišćanske zemlje koje su dale zeleno svetlo istopolnim zajednicama pa čak i neke kod nas na Balkanu…

Mnogima je ogavno pri samoj pomisli da se dva muškarca vole i da imaju seksualni odnos jer se takav odnos smatra neprirodnim, samim tim jer se on ne završava reprodukcijom. A da li je sve u reprodukciji?! Koliko se brakova nije završilo reprodukcijom, bilo da je reč o njihovoj slobodnoj volji ili je u pitanju sterilitet jednog od partnera. Takvi brakovi i veze nisu bili osuđivani od strane okoline jer je između ostalog i njihovo pravo i volja da vode život bez dece. Ljubav je dozvoljena svima jer nikoga ne povređuje i sloboda svakog od nas je da volimo onog koga želimo. Da li će to biti žena ili muškarac, apsolutno je nebitno, sve dok ta ljubav i taj odnos nikoga ne ugrožavaju.

Oni su svuda oko nas, u drastično manjem procentu ali ipak postoje i inkorporirani su u sve sfere društva, počev od politike, poljoprivrede, medicine pa do rudarstva. Oni su naša braća, prijatelji, kolege, poznanici, šefovi… Oni su ljudi, ništa više ili manje od svih ostalih. To su ljudi sa kojima delimo smeh, patnju, sreću i stres. Nije čudno da je možda baš vaš najbolji prijatelj sa kojim svakodnevno ispijate pivo jedan od njih, a da pritom to i ne znate. Hoće li se vaš odnos promeniti saznanjem da voli muškarce, ili ćete nastaviti da ga volite i pored toga što je gej?! Možda je vaš brat ili sin homoseksualac, hoće li to umanjiti vašu bratsku ili roditeljsku ljubav koju osećate prema njemu… Postoji mnoštvo slučajeva gde su se roditelji odrekli svog deteta samo zato što je drugačijeg seksualnog opredeljenja i to je veoma tužno. Da li se radi o pritiscima okoline, ili je u pitanju osuda društva, uopšte nije važno, jer će pravi roditelj voleti svoje dete kakvo god da je, pa i najgore. Da li ljubav tek tako nestaje, ili ostavlja duboku prazninu u srcu znaju samo oni, i kako je živeti sa osećajem da ste se odrekli sopstvenog deteta?!

Osuda okoline je nešto sa čime se gejevi često susreću a neretko ulažu i napore da budu društveno prihvaćeni. Oni kao takvi, daju sve od sebe da se uklope u društvo koje je manje ili više patrijarhalno, a mi kao deo tog sistema žmurimo na jedno oko i pravimo se da neke stvari i ne vidimo, iako su očigledne. Možda je to naš odbrambeni mehanizam od nečeg nepoznatog, ili je pak odraz naših stereotipa i predrasuda prema takvoj vrsti ponašanja, ili čisto prilagođavanje na nešto što je taboo.

Da li je Bog njih osudio, ima li on nešto protiv njih?! Bog nas je sve stvorio jednakim, i žene i muškarce, ma koga god da volimo sve dokle god ta ljubav živi i čini obe strane srećnim. Bog nas sve voli takve kakvi jesmo, pa čak i kada grešimo, on je tu da nam i oprosti. On je tu sa razlogom i nije tačno da ne voli kurve, pedere i narkomane, već nas sve voli podjednako i svi smo pred njim isti. Vodeći se takvim razmišljanjem, verujem da bi umnogome ovaj svet postao bolje mesto za život, ne samo homoseksualcima već i celokupnom ljudstvu jer na kraju krajeva svi smo mi ljudi, bilo da smo crni, beli, žuti ili možda bež… Nema mesta za diskriminaciju i mržnju, jer je došlo takvo vreme da je potrebno da jedni druge podržavamo, ma koga god voleli i gde god živeli, jer nikada ne znate ko se nalazi iza vrata na koja ćete jednog dana pokucati.

I da vam je gej ok, a i da nije, dobro razmislite o ovoj temi kao i o tome, da li su vaši stavovi i verovanja duboko utemeljeni na činjenicama ili su produkt patrijarhalnog vaspitanja i crkvene propagande…

Kratak pregled
Da li je gej OK?!
Naziv članka
Da li je gej OK?!
Opis
Da li su gejevi isti kao i svi drugi ljudi?! Zašto ovakva pojava nailazi na neodobravanje od strane okoline i društva, i šta je uzročnik tome?!
Autor
Ime izdavača
Man2Men
Logo izdavača

2 Comments

  1. Za sve ograničene i uskogrudne ljude toplo preporučujem film”call me bi your name” sve je lepo objašnjeno kako svi mi volimo i kako svi mi želimo da javno kažemo koga volimo ….

Comments are closed.